تعریف بیماری روماتوئید آرتریت : یک بیماری مزمن و التهابی با علت ناشناخته می باشد که باعث درگیری مفاصل معمولا به صورت قرینه می شود. این بیماری شایعترین فرم آرتریت های التهابی می باشد و می تواند منجر به آسیب مفصل و ناتوانی فیزیکی شخص در صورت عدم درمان شود.
شیوع روماتوئید آرتریت :
این بیماری ۵% تا ۱% مردم را می تواند مبتلا کند و همانند سایر بیماری های خود ایمنی روماتوئید آرتریت به طور شایع در زنان بیشتر از مردان دیده می شود و نسبت ابتلا زنان به مردان دو تا سه برابر بیشتر می باشد.
روماتوئید آرتریت بیشتر در چه سنی دیده می شود ؟
روماتوئید آرتریت در سنین ۲۵ تا ۵۵ سالگی می تواند دیده شود.
علائم بالینی روماتوئید آرتریت به چه علتی می تواند ایجاد شود ؟
علائم بالینی روماتوئید آرتریت ناشی از التهاب در مفاصل و تاندون ها ماد کیسه های ظریف اطراف مفاصل که اصطلاحا بورس نامیده می شوند ایجاد می شود.
آیا بیماران مبتلا به روماتوئید آرتریت خشکی صبحگاهی دارند ؟
بلی بیماران معمولا از خشکی صبحگاهی که اغلب بیشتر از یک ساعت طول می کشد شکایت دارند.
کدام مفاصل معمولا در بیماری روماتوئید آرتریت درگیر می شوند ؟
اغلب درگیری در مفاصل مچ دست ، مفاصل بین انگشتی دست و آرنج درگیری وجود دارد ولیکن مفاصل مچ پا و مفاصل بین انگشتی پاها و زانو هم به طور شایع درگیر می شوند.
علائم بالینی روماتوئید آرتریت به چه صورت می باشد ؟
معمولا بیمار از تورم و درد و محدودیت حرکات در مفاصل مبتلا و گاه حساسیت شدید در لمس مفصل مبتلا شکایت دارد که این درد ها معمولا همراه با خشکی صبحگاهی می باشد.
آیا انگشت ماشه ای در بیماری روماتوئید آرتریت دیده می شود ؟
بله به علت درگیری و التهاب تاندون های کف دست انگشت ماشه ای که به صورت قفل شدن یکی از انگشت های دست و ایجاد گره دردناک در کف دست از علائم شایع بیماری روماتوئید آرتریت می باشد.
آیا بیماری روماتوئید آرتریت می تواند منجر به به تغییر شکل های مفصلی شود ؟
بله اگر روماتوئید آرتیت درمان مناسب نشود می تواند منجر به تخریب مفاصل در نتیجه التهاب مزمن که در این مفاصل وجود دارد شود و در نتیجه تغییر شکل های غیر قابل برگشت در مفاصل ایجاد می شود و منجر به بد شکلی و دفورمیتی در مفاصل درگیر خصوصا دست ها و پا ها می شود.
تغییر شکل هایی که در نتیجه روماتوئید آرتریت در مفاصل دست ایجاد می شود
این تغییرات می تواند به صورت انحراف انگشتان دست به سمت خارج و خم شدن بند های انتهایی انگشتان و تغییر شکل مفصل شصت دست و تورم و بد شکلی مچ دست باشد.
آیا تغییر شکل ها یا دفورمیتی مفاصل در انگشتان پا هم ایجاد می شود ؟
بله درگیری در مفاصل مچ پا می تواند منجر به پهن شدگی روی پا و گاه حتی درگیری مفصل شصت پا منجر به تغییر شکل انحراف شدید شصت پا به سمت داخل و قرار گرفتن انگشتان پا ها بر روی همدیگر باشد.
آیا روماتوئید آرتریت می تواند مفاصل محوری همانند گردن را درگیر کند ؟
بله روماتوئید آرتریت می تواند مهره اول و دوم گردن را درگیر کند و حتی اگر بیماری درمان نشود میتواند منجر به در رفتگی این مهره ها و فشار بر روی نخاع و ایجاد علائم عصبی شود.
آیا روماتوئید آرتریت مهره های پشتی یا کمری را هم درگیر می کند ؟
خیر روماتوئید آرتیت معمولا مهره های پشتی و کمری را درگیر نمی کند.
آیا بیماری روماتوئید آرتریت می تواند مفاصل فکی و گیجگاهی را درگیر کند ؟
بله این بیماری میتواند با درگیری مفاصل فکری و گیجگاهی شود و درد در این مفصل هنگام جویدن غذا و خمیازه کشیدن و حتی ایجاد صدای خرت خرت در لمس این مفاصل شود.
آیا تظاهرات خارج مفصلی هم در بیماری روماتوئید آرتریت دیده میشود ؟
بله بیماری روماتوئید آرتریت می تواند علاوه بر درگیری مفاصل سایر ارگان های بدن مثل چشم ، ریه ، قلب ، پوست و عروق را نیز در گیر کند.
کدام یک از بیماران مبتلا به روماتوئید آرتریت شانس ابتلا به تظاهرات خارج مفصلی بیشتر می باشد ؟
در بیماران روماتوئید آرتریت که سابقه ای از سیگار کشیدن دارند و کسانی که از ابتدا بیماری آن ها شدید بوده است و منجر به ناتوانی فیزیکی آن ها شده و کسانی که تست آزمایشگاهی RF در آن ها به شدت مثبت است شانس تظاهرات خارج مفصلی بیشتر می باشد.
آیا بیماری روماتوئید آرتریت علائم عمومی هم دارد ؟
بله در این بیماری علائم عمومی مثل کاهش وزن ، تب ، کاهش انرژی ، خستگی زودرس ، ناتوانی و بی حالی می تواند دیده شود.
ندول یا گره رماتیسمی چه می باشد ؟
ندول یک برجستگی زیر پوستی می باشد که می تواند ۳۰ تا ۴۰ درصد بیماران مبتلا به روماتوئید آرتریت خصوصا در آن هایی که بیماری شدید دارند می تواند دیده شود .
ماهیت ندول روماتیسمی چگونه است ؟
برجستگی سفت و غیر حساس گاه متحرک و گاه چسبیده به پوست می باشد.
ندول های روماتوئید بیشتر در چه محل هایی دیده می شوند ؟
این ندول ها بیشتر در محل هایی از بدن که در معرض ضربه یا تورومای بیشتر می باشند همانند آرنج ، نواحی نشیمنگاهی ، تاندون آشیل در محل پشت مچ پا دیده می شود ولیکن گاه می تواند در ریه و قلب هم دیده شوند.
تظاهرات چشمی بیماری روماتوئید آرتریت به چه صورت می باشد ؟
سندورم سیکا یا خشکی چشم و دهان در ۱۰ درصد بیماران مبتلا به روماتوئید آرتریت می تواند دیده شود که بیمار از خشکی چشم ،فقدان اشک و احساس جسم خارجی و خارش در چشم شکایت دارد
تظاهرات ریوی بیماری روماتوئید آرتریت چگونه است ؟
التهاب پرده غشایی ریه یا پلور شایعترین تظاهر است و علائم به صورت تنگی نفس و درد قفسه سینه می باشد گاه تجمع مایع در پرده غشا ریه ایجاد می شود.
درگیری بافت بینا بینی ریه هم می تواند در بیماری روماتوئید آرتریت ایجاد شود و منجر به سرفه های خشک و تنگی نفس پیشرونده شود.
این نوع درگیری بافت ریه در بیماران روماتوئید آرتریت که سیگار می کشند بیشتر دیده می شود.
درگیری قلبی در بیماری روماتوئید آرتریت به چه صورت می باشد ؟
التهاب پرده غشایی قلب یا پریکاردیت شایعترین تظاهر قلبی در این بیماری می باشد و می تواند در یک درصد بیماران دیده شود. گرچه درگیری عضلات قلب و درگیری دریچه های قلبی هم در این بیماری می تواند دیده شود.
درگیری عروقی در بیماری روماتوئید آرتریت به چه صورت می باشد ؟
بیماری روماتوئید آرتریت می تواند منجر به التهاب عروق که اصطلاحا واسکولیت نامیده شود و ایجاد علائمش مثل لکه های قرمز رنگ روی اندام ها گاه سیاه شدن انگشتان در نتیجه عدم خون رسانی و گاه زخم های عمیق روی اندام های تحتانی شود.
علائم آزمایشگاهی بیماری روماتئید آرتریت چگونه است ؟
شایعتریت علامت آزمایشگاهی این بیماری مثبت شدن :
- تست RF یا روماتوئید فاکتور می باشد که میتواند در ۷۰% بیماران دیده می شود ولیکن این تست می تواند در سایر بیماری های روماتیسمی و حتی عفونت ها هم مثبت شود پس تست اختصاصی نمی باشد.
- مثبت شدن تست Anti ccp در ۷۵% بیماران دیده می شود و این تست بسیار برای بیماری روماتوئید آرتریت اختصاصی است و در سایر بیماری ها دیده نمی شود.
- کم خونی و افزایش تعداد پلاکت ها هم می تواند در این بیماری دیده شود.
- افزایش فاکتور های التهابی خون مثل ESR و CRP هم می تواند در این بیماری دیده شود.
مهمترین علل مرگ و میر در بیماران مبتلا به روماتوئید آرتریت چه می باشد ؟
درگیری قلبی و عروقی شایعتریت علت مرگ و میر این بیماران می باشد و به علت درگیری عروق کرونی قلب در بیماران روماتوئید آرتریت که سایر ریسک فاکتور های قلبی مثل افزایش فشار خون ، چاقی ، افزایش چربی خون ، دیابت یا مصرف سیگار دارند دیده می شود.
علت درگیری قلبی و عروقی در بیماران مبتلا به روماتوئید آرتریت چه می باشد ؟
وجود مارکر های التهابی در این بیماری منجر به افزایش ریسک بیماری قلبی و عروقی می شود.
آیا پوکی استخوان در بیماری روماتوئید آرتریت دیده می شود ؟
پوکی استخوان در بیماران مبتلا به روماتوئید آرتریت بسیار نسیت به افرادیکه مبتلا به این بیماری نیستند شایع تر می باشد و در ۲۰ تا ۳۰ درصد بیماران روماتوئید آرتریت دیده می شود.
عواقب پوکی استخوان در بیماران مبتلا به روماتوئید آرتریت چه می باشد ؟
شکستگی لگن یا شکستگی ران در نتیجه پوکی استخوان در این بیماران می تواند منجر به ناتوانی آن ها شود.
آیا در بیماران مبتلا روماتوئید آرتریت اختلالات جنسی هم دیده می شود ؟
در زنان بعد از یائسگی و مردان مبتلا به روماتوئید آرتریت سطح هورمون های جنسی کاهش می یابد خصوصا در آقایان کاهش سطح تسترون می تواند منجر به ناتوانی جنسی حتی منجر به پوکی استخوان شود.