درمان کمر درد :
حدود ۸۵% افراد در طول زندگی شان کمر درد را تجربه می کنند و بیشتر از ۸۴% افراد کمر درد آن ها غیر تخصصی می باشد یعنی کمر درد آن ها به علت بیماری زمینه ای خاص ایجاد نشده است و خود محدود شونده می باشد.
پیش آگهی کمر درد
پیش آگهی کمر درد حاد یعنی کمر دردی که کمتر از ۴ هفته طول کشیده باشد بسیار عالی می باشد و فقط ۱/۳ آن ها نیازمند درمان های دارویی می باشند و ۷۰ تا ۹۰ درصد آن ها در عرض هفت هفته بهبود می یابند.
آیا عود کمر درد هم می تواند اتفاق بیفتد ؟
عود کمر درد بسیار شایع می باشد و بیشتر از ۵۰% بیماران در عرض ۶ هفته و ۷۰% در عرض ۱۲ هفته مجددا دچار کمر درد می شوند ولیکن بهبودی میتواند مجددا اتفاق افتد.
چند درصد از بیماران مبتلا به کمر درد حاد دچار کمر درد مزمن می شوند ؟
حدودا ۵ تا ۱۰ درصد بیماران با کمر درد حاد به سمت کمر درد مزمن پیشرفت می کنند.
میزان فعالیت و استراحت توصیه شده در بیماران مبتلا به کمر درد در چه حدی می باشد ؟
معملا استراحت مطلق برای بیماران مبتلا به کمر درد حاد توصیه نمی شود زیرا کسانیکه استراحات طولانی دارند درد بیشتری را تجربه خواهند و بهبودی آهسته تر نسبت به کسانیکه استراحت کمتر داشته اند خواهند داشت.
میزان فعالیت توصیه شده در بیماران کمر درد حاد معمولا بایستی در حد قابل تحمل باشد تا زمانی که بیماران بتوانند فعالیت های روزمره خود را آغاز کنند.
هر فعالیتی که دردناک باشد یا باعث افزایش درد شود بایستی قطع شود.
بنابراین فعالیت های روزمره بایستی به تدریج و به آهستگی افزایش یابد.
مهم ! بی حرکتی اصلا توصیه نمی شود !
درمان دارویی توصیه شده برای کمر درد حاد
از آنجایی که کمر درد حاد معمولا خود محدود شونده می باشند ، درمان دارویی معمولا کوتاه مدت توصیه می شود و فقط برای درمان علامتی و به حداقل رساندن درد بیمار و ایجاد راحتی برای وی می باشد.
- استفاده از یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی مثل بروفن یا دیکلوفتاک یا ناپروکسن معمولا کوتاه مدت توصیه می شود.
- استامینوفن در مورادیکه نمی توان از مسکن های ضد التهابی استفاده کرد کاربرد دارد.
عوارض مسکن های ضد التهاب
عوارض کلیوی و گوارشی و عوارض قلبی
عوارض استامینوفن
عوارض کبدی مهمترین عارضه استامینوفن می باشد.
کدام فاکتورها باعث افزایش ریسک عوارض کبدی استامینوفن می شود ؟
- دز بالای استامینوفن
- مصرف طولانی مدت الکل
- سن بالا
برای بیمارانی که به داروهای بخش بالایی پاسخ نمی دهند استفاده از این داروها توصیه می شود :
- استفاده از مسکن های ضد التهاب و استامینوفن همزمان
- استفاده از داروهای شل کننده عضلانی همانند بنزودیازپین ، متوکاربامول ، باکلوفن و تیازیدین ها
توجه : عوارض این داروها خصوصا داروهای شل کننده عضلانی ، خواب آلودگی و گیجی می باشد و این داروها بایستی در افراد سالمند با احتیاط تجویز شود. - استفاده از داروهای ضد افسردگی در کسانی که کمردرد همراه با مشکلات روحی مثل افسردگی ایجاد می شود.
درمان افسردگی با داروهای ضد افسردگی بسیار در کاهش درد موثر می باشد.
ورزش و فیزیوتراپ
معمولا کسانی که به کمر درد حاد دچار شده اند توصیه به ورزش درمانی نمیشود اما کسانی که در دیسک کمر درد مزمن می باشند می توانند از ورزش درمانی سود بگیرند.
کاپروپرکتیک
این ماتورها بایستی با احتیاط مورد استفاده قرار گیرد زیرا گاه می تواند منجر به تشدید دیسک کمر یا حتی شکستگی در بیمارانی که به شدت مبتلا به پوکی استخوان هستند شود.
طب سوزنی
ممکن است تا حدودی در کاهش درد موقتی در کمر درد حاد و مزمن موثر باشد.
ماساژ
هیچ مدرکی در دسترس نیست که نمایانگر این باشد ماساژ می تواند فواید درمانی برای کمر درد حاد داشته باشد ولیکن این روش می تواند با افزایش حس رضایتمندی برای بیمار باشد.
گرما
گرما می تواند باعث کاهش اسپاسم عصلانی و کاهش درد شود. خصوصا در بیمارانی که درد آن ها کمتر از ۳ ماه است که آغاز گردیده است.
سرما
بکار بردن کمپرس سرد معمولا برای بیماران مبتلا به کمر درد حاد توصیه می شود زیرا می تواند منجر به کاهش ورم و تورم شود.
تزریق داخل کانال نخایی
می تواند تا حدودی موثر باشد خصوصا باعث کاهش درد در کمر درد های حاد و تحت حاد شود ولیکن ماندگاری این درمان معمولا بیشتر از ۳ ماه نمی باشد و تزریق کورتن داخل کانال نخایی فقط برای بیماران انتخابی که مبتلا به کمر درد های تیر کیشنده به اندام تحتانی هستند که با روش های دیگر حداقل برای مدت ۶ هفته پاسخ نداده باشد.
یوگا
می تواند در کاهش کمر درد مزمن یعنی کمر دردی که بیشتر از ۶ هفته طول کشیده باشد موثر باشد اما هیچ مدرکی در دسترس نمی باشد که یوگا برای کمر درد حاد موثر باشد.
استفاده از کمر بند
استفاده از کمربند های مخصوص و کرست های کمری و بریس معمولا ارزش درمانی برای کمر درد حاد ندارند.
آموزش بیمار
آموزش بیماران می تواند باعث کاهش شدت کمر درد حتی در ویزیت اول شود.
آموزش بیمار شامل چه مواردی می باشد ؟
- توضیح در مورد علت کمر درد برای بیمار
- اطمینان بخشی به بیمار درمورد پیش آکهی خوب اکثر کمر درد های حاد
- توصیه ها در مورد استراحت و فعالیت و کار بیمار
- برقراری ارتباط مناسب بین پزشک و بیمار
- توصیه به قطع سیگار
- توصیه به کاهش وزن
اصول ورزش درمانی برای کمر درد
کمر درد شایعترین مشکل عضلانی و اسکلتی می باشد و بیشتر از ۸۵% مردم در طول زندگی خود کمر درد را تجربه می کنند.
چرا ورزش درمانی برای کمر درد توصیه می شود ؟
- زیرا باعث کمک به انعطاف پذیری عضلات اطراف مهره های کمر می شود.
- باعث بهبودی قدرت توان عضلانی عضلات اطراف ستون مهره ها می شود.
ورزش درمانی برای چه نوع کمر دردی بیشتر مفید می باشد ؟
ورزش درمانی برای کمر درد تحت حاد یعنی کمر دردی که بین ۴ تا ۱۲ هفته است شروع شده باشد و کمر درد مزمن یعنی کمر دردی که بیشتر از ۸ هفته طول کشیده باشد موثر می باشد.
چرا ورزش درمانی باعث کاهش درد کمر می شود ؟
از آنجایی که موقع کمر درد فاکتورهای التهابی در خون آزاد می شود و ورزش باعث کاهش این فاکتورهای التهابی می شود بنابراین درد با ورزش کاهش می یابد.
خطر ورزش درمانی
تشدید کمر درد هم ممکن است با ورزش اتفاق بیافتد. البته تشدید درد کمر با ورزش معمولا خوش خیم است و در نتیجه تحریک رشته های عصبی ممکن است اتفاق افتد ولیکن اگر ورزش درمانی اصولی انجام شود و بعید می رسد که کمر درد تشدید شود.
ورزش درمانی برای کمر درد حاد
کمر درد حاد یعنی کمر دردی که کمتر از ۴ هفته شروع شده باشد پیش آگهی بسیار خوب دارد و بنابراین ورزش درمانی معمولا برای این نوع کمر درد توصیه نمی شود.
در این بیماران حتما بایستی توصیه شود که از استراحت مطلق پرهیز نمایند تا جایی که امکان دارد فعال باقی بمانند و بایستی فعالیت های روزمره قبلی خود را انجام دهند و از ورزش های کششی در منزل استفاده نمایند.
ورزش برای کمر درد تحت حاد و مزمن
برای بیماران مبتلا به کمر درد تحت حاد و مزمن ، ورزش درمانی بسیار مفید می باشد زیرا هم باعث کاهش درد هم بهبود فعالیت آن ها می شود.
چه نوع ورزشی انتخابی برای کمر درد می باشد ؟
هیچ گونه تکنیکی برای ورزش مقدم بر انواع دیگر ورزش برای درمان کمر درد تحت حاد و مزمن نمی باشد از آنجایی که تمام تکنیک های ورزشی باعث کاهش پروسه التهابی همراه با کمر درد های تحت حاد و مزمن می شود معمولا ارجاع بیماران به فیزیوتراپ جهت آموزش حرکات ورزشی صورت می پذیردو
انواع ورزش های توصیه شده برای کمر درد
- راه رفتن : پیاده روی یا راه رفتن ساده ترین و در درسترس ترین ورزش برای کمر درد مزمن می باشد و شواهد نشانگر این است که پیاده روی باعث کاهش درد کمر مزمن می شود و همچینین پیاده روی باعث بهبودی عملکرد عضلانی نیز می شود.
- ورزش های هوازی ( ایروبیک ) : ورزش های هوازی مثل دوچرخه سواری ، شنا ، تردمیل باعث کاهش شدت درد و بهبود عملکرد فیزیکی در طول زمان در بیماران مبتلا به کمر درد مزمن می شود.
- برنامه های ورزش دسته جمعی : شواهد نشانگر این است که تشویق افراد به شرکت در فعالیت های ورزشی دسته جمعی باعث کاهش ۴۸ درصدی در میزان درد و ناتوانی افراد در عرض یک سال می شود.
- پیلاتس : یک تکنیک ورزشی است که تمرکز روی کنترل حرکات کل بدن است اما شروع معمولا با حرکات شکم و کمر است و بعد به سوی اندام ها گسترش می یابد و شواهد نشانگر این است که پیلاتس باعث بهبودی تنفس قدرت عضلانی ، تمرکز ، تعادل و حفظ محور بدن می شود.
فواید پیلاتس برای درمان کمر درد مشابه سایر برنامه های ورزشی است. - یوگا : یوگا شامل تمرینات فیزیکی و آرماش بخش است که باعث کنترل تنفس ، انعطاف پذیری و ریلکسیشن و رهاسازی و بهبود سلامت روحی و روانی می شود.
فواید یوگا برای کمر درد : یوگا باعث کاهش در عملکرد عضلانی و باعث کاهش درد می شود.
آموزش بیماران مبتلا به کمر درد
بایستی در مورد حرکاتی که باعث تشدید درد کمر آن ها می شود همچون خم شدن ناگهانی ، بلند کرد اجسام سنگین ، پیچش کمر و هر گونه ورزشی که باعث تشدید درد کمر آن ها می شود آموزش های لازمه را داد.
اثرات ورزش درمانی برای جلوگیری از عود کمر درد
ورزش درمانی می تواند تاثیر مثبت برای پیشگیری ثانویه در کسانیکه کمر درد های راجعه دارند داشته باشد.
از آ«جایی که این ورزش ها باعث بهبود انعطاف پذیری و تقویت عضلات اطراف مهره های کمر می شود.