درمان حمایتی برای علائم عمومی بیماری
برای بیماران که علائم چون خستگی ، درد مفاصل و کاهش اشتها و تب بدون علائم درگیری ارگان های حیاتی مثل کلیه ، قلب و ریه دارند استفاده از داروهای ضد درد و دارو های ضد مالاریا مثل هیدروکسی کلروکین مفید می باشد.
استفاده داروهای ضد التهاب غیر کورتنی برای تب و درد و التهاب مفاصل می تواند کمک کننده باشد.
البته استفاده از داروهای ضد التهاب غیر کورتنی بایستی با احتیاط برای درمان بیماران مبتلا به لوپوس انجام پذیرد زیرا ریسک افزایش فشار خون و افزایش آنزیم های کبدی و افزایش کراتین نیز سرم در نتیجه استفاده از این داروها در این بیماران بیشتر می باشد.
استامینوفن
برای کنترل درد این بیماران می تواند مفید باشد.
داروهای ضد مالاریا
مثل هیدروکسی کلروکین – کلروکین برای درمان عوارض پوستی و التهاب مفاصل و علائم عمومی بیماری لوپوس مثل خستگی و … استفاده می شود. همچنین این داروهای برای کاهش عوارض کلیوی ناشی از بیماری لوپوس مفید می باشند.
ولیکن در تمام بیمارانی که از داروهای هیدروکسی کلروکین استفاده می کنند معاینه سالیانه چشم پزشکی توصیه می گردد.
درمان عوارض پوستی بیماری لوپوس
استفاده از ضد آفتاب های موضعی با SPF حداقل ۳۰ ، پماد های موضعی کورتن و پماد تاکرولیموس و داروهای مثل هیدروکسی کلروکسین و قرص های کورتن می تواند مفید باشد.
درمان عوارض کلیوی بیماری لوپوس
بعد از اثبات بیماری کلیوی لوپوس با آزمایش ادرار بیوپسی یا نمونه برداری کلیه درمان جدی و اساسی بایستی اتخاذ گردد . استفاده از دزهای بالا کورتنی برای درمان این بیماران ضروری می باشد.
این دز بالای کورتن در عرض ۱ تا ۲ ماه کاهش می یابد تا به دز حداقل یک یا دو عدد قرص پر دنیزلدن ۵ میلی گرم در روز برسد و این دز پایین کورتن ممکن است برای مدت ها ادامه یابد . این دز نگهدارنده و پایین کورتن برای جلوگیری از عدد بیماری مورد استفاده قرار می گیرد.
عوراض مصرف کورتن
در هنگام مصرف کورتن بایستی به فکر عوارض این داروها از جمله افزایش قند خون ، افزایش فشار خون ، عفونت ، پوکی استخوان ناشی از مصرف این داروها بود و رژیم غذایی مناسب کم نمک و کم چربی حتما توصیه گردد.
استفاده از سبزیجات و میوه ها و لبنیات و ماهی برای جلوگیری از این عوارض قطعا توصیه می گردد.
درمان عوارض کلیوی لوپوس
علاوه بر استفاده از کورتن با دز بالا برای درمان این عارضه استفاده از داروهای سرکوب گر ایمنی مثل سیکلوفسفامید تزریقی ماهانه و داروهای سلسپت یا سوپریمون خوراکی نیز توصیه می گردد.
لوپوس و حاملگی
باروری یا باردار شدن در بیماران مبتلا به لوپوس به هیچ عنوان دچار اختلال نمی شود ولیکن میزان سقط و زایمان زودرس و مرگ جنین ممکن است در این بیماران افزایش یابد.
در کدام یک از مادران مبتلا به لوپوس احتمال عوارض حاملگی بیشتر می باشد ؟
در مادران مبتلا به لوپوس که بیماری آن ها قابل کنترل نمی باشد و یا درگیری کلیوی دارند و یا مبتلا به سندروم آنتی فسفولیپید می باشند ، میزان عوارض حاملگی همچون سقط جنین بیشتر می باشد.
آیا مصرف قرص کورتن در زمان بارداری در بیماران مبتلا به لوپوس توصیه می گردد ؟
درتمامی بیماران مبتلا به لوپوس مصرف قرص های کنترل کننده بیماری از جمله مصرف قرص های کورتن اکیدا توصیه می گردد . از آنجایی که در جفت آنزیم غیرفعال کننده این دارو وجود دارد این داروها قادر به عبور از جفت و تاثیر روی جنین نمی باشند و حتما بایستی برای کنترل کننده بیماری توسط مادر مبتلا به لوپوس استفاده شود زیرا عدم کنترل بیماری و عدم مصرف دارو که به اشتباه توسط تعدادی از مادران مبتلا به لوپوس صورت می پذیرد منجر به عوراض حاملگی از قبیل سقط جنین و مرگ جنین و زایمان زودرس می شود.
آیا مصرف قرص هیدروکسی کلروکین در مادران مبتلا به لوپوس توصیه می گردد ؟
بلی مصرف قرص هیدروکس کلروکین برای کنترل بیماری لوپوس در تمامی مادران حامله مبتلا به لوپوس توصیه می گردد زیرا علاوه بر این که هیدروکسی کلروکین منجر به کنترل بیماری لوپوس در مادر حامله مبتلا به لوپوس می شود مصرف این دارو توسط مادر ریسک ابتلا جنین به لوپوس را نیز کاهش می دهد.
آیا مصرف قرص های کورتن و هیدروکسی کلروکین در شیردهی توصیه می گردد ؟
بلی از آن جایی که این داروها به مقادیر اندک از شیر مادر ترشح می شوند مصرف آن ها برای کنترل بیماری قطعا توصیه می گردد.
درمان ضایعات پوستی شدید در بیماران مبتلا به لوپوس
بیماران مبتلا به لوپوس ممکن است گاه ضایعات پوستی شدید به صورت تاول – کهیر – زخم های پوستی خارش دار داشته باشند در این بیماران استفاده از کورتن های خوراکی و هیدروکسی کلروکسین و گاه داروهای سرکوب گر ایمنی مثل متوترکسات و آزایتیوپرین و سل سپت توصیه می گردد.
راه های پیشگیری از عوارض بیماری لوپوس
- انجام واکسیناسیون مناسب بر علیه ویروس های آنفلوترارپنوموکوک مانع عدد های بیماری می شود.
- درمان عفونت های ادراری ترد این بیماران می تواند از عودهای بیماری جلوگیری می کند
- پیشگیری از پوکی استخوان خصوصا در بیماران مبتلا به لوپوس که مصرف قرص های کورتن دارند بسیار اهمیت دارد . استفاده از شیر ماست و لبنیات و مصرف مکمل های کلسیم و در مواردی که پوکی استخوان ایجاد شده باشد ، داروهای مناسب جهت و درمان پوکی استخوان کمک کننده می تواند باشد.
- کنترل فشار خون و درمان افزایش چربی خون و کنترل قند خون بالا و کنترل چاقی نیز توصیه می گردد.