مفصل آرنج : از استخوان بازویی در قسمت بالا و دو استخوان ساعد در قسمت پایین تشکیل شده است.
مفصل پوشیده از غشا نازک به نام سینوویال می پاشد و اطراف مفصل توسط عضلات و تاندون های قوی احاطه شده است همچنین کیسه های ظریف اطراف مفصل وجود دارند که بورس نامیده می شوند.
علائم درگیری یا بیماری در مفصل آرنج شامل درد و کاهش دامنه حرکات مفصل آرنج به حدی که بیمار قادر به باز کردن کامل مفصل آرنج نمی باشد ، ضعف و گاهی قفل کردن مفصل آرنج می باشد.
عواملی که باعث درد مفصل آرنج می شوند
درد ممکن است ناشی از مشکل در مفصل آرنج باشد یا ارجاعی از گردن یا شانه باشد در مواردیکه علل آرنج ناشی از مشکلات گردنی می باشد درد معمولا همراه با علائم عصبی مثل گزگز مور مور دست می باشد.
درد ناشی از مشکلات آرنج ممکن است ناشی از بیماری های مفصل همانند آرتروز ، روماتوئید آرتریت ، نقرس یا به طور شایعتر ناشی از ضایعات در بافت نرم اطراف مفصل باشد.
گاهی ضربه به مفصل آرنج می تواند نادیده انگاشته شود و بعدا به صورت تورم و تجمع مایع در مفصل آرنج مشخص شود
راه های تشخیص بیمار برای آرنج
تصویر برداری مثل رادیو گرافی ساده و آرترسکوپی ولیکن ام آر آی روش قابل ترجیح می باشد.
چه عللی باعث درگیری بافت نرم اطراف مفصل آرنج می شوند ؟
شایعترین علل درگیری قسمت خارجی آرنج می باشد که اصطلاحا بازوی تنیس بازان نامیده می شود ولیکن درگیری قسمت داخلی آرنج یا بازوی گلف بازان هم می تواند از علل درگیری بافت نرم مفصل آرنج باشد.
علت تورم موضعی روی برجستگی آرنج چه می باشد ؟
هرگاه به طور ناگهانی یا تدریجی درد و تورم موصفی روی مفصل آرنج خود احساس نمودید بایستی به فکر بورسیت اوکلرانون که همان التهاب بورس یا کیسه ظریفی که روی برجستگی مفصل آرنج قرار دارد باشید.
چه کسانی بیشتر دچار بورسیت اکلرانون یا تورم موضعی روی برجستگی مفصل آرنج می شوند ؟
کسانی که آرنج آن ها در معرض ضربه مکرر می باشد همانند مکانیک های اتومبیل ، کسانی که در معدن کار می کنند یا کسانی که ورزش های خاص همانند پرتاب دارت ، ژیمناستیک یا باغبانی انجام می دهند.
بنابراین این مشکل بیشتر در افراد جوان رخ می دهد.
علاوه بر ضربه بیماری هایی همچون تقرس یا بیماری شبه نقرس و آرتریت روماتوئید ممکن است باعث تورم موضعی روی برجستگی مفصل آرنج یا بورسیت شوند. البته علل عفونی نیز می توانند باعث ایجاد این عارضه شوند.
درمان بورسیت آرنج
برای درمان تورم موضعی آرنج ابتدا بایستی تشخیص داد ک علت این ضایعه چه می باشد و بهترین راه برای تشخیص گرفتن شرح حال دقیق مبنی بر سابقه ای از ضربه به آرنج ، سابقه ای از بیماری های روماتیسمی و سابقه بیماری نقرس می باشد ام بهترین راه برای افتراق این علل ذکر شده تخلیه سوزنی بورسیت توسط سرنگ و بررسی آزمایشگاهی برای رد علل عفونی یا روماتیسمی یا بیماری های کریستالی مثل نقرس می باشد.
البته سابقه از دیابت یا بیماری های که می تواند باعث تضعیف سیستم ایمنی شود ریسک بورسیت عفونی آرنج را افزایش می دهند.
رادیوگرافی ساده آرنج می تواند برای رد شکستگی و آسیب مفصل کمک کننده باشد. سونوگرافی و MRI نیز کمک کننده است.
بورسیت آرنج ناشی از علل غیر التهابی معمولا به درمان های محافظه کارانه مثل ضد درد ها و استراحت دادن به مفصل و استفاده از آرنج بند پاسخ می دهد.
نقش تخلیه سوزنی برای بورسیت آرنج
علاوه بر اینکه تخلیه سوزنی به تشخیص علت بورسیت آرنج کمک می کند تخلیه بورسیت با سوزن توسط فوق متخصص روماتولوژی می تواند علاوه بر کاهش حجم و فشار بورسیت به درمان این ضایعه هم کمک کند در مواردیکه علت بورسیت عفونت نباشد تزریق کورتن داخل بورسیت بسیار کمک کننده می باشد.
درمان بورسیت عفونی
استفاده از آنتی بیوتیک مناسب بر اساس آزمایشات کشت مایع جمع شده در بورسیت که توسط تخلیه سوزنی بدست می آید بسیار مفید می باشد.
علت درد قسمت خارجی آرنج چه می باشد ؟
مفصل آرنج دارای برجستگی داخلی و خارجی می باشد گاه دقیقا محل برجستگی خارجی آرنج ملتهب و دردناک می شود این درد کاملا موضعی است و اصطلاحا آرنج تنیس بازان یا tenis elbow نامیده میشود اما بیشتر در کسانیکه که مجبور هستن مکررا آرنج خود را خم و باز کنند دیده می شود.
بنابراین این وضعیت بیشتر در افراد میانسال و جوانی که فعال هستند بیشتر از افراد پیر دیده می شود. علت التهاب در محل چسبیدن تاندون دست به برجستگی خارجی آرنج می باشد. بنابراین شایعترین علت درد قسمت خارجی آرنج ، آرنج تنیس بازان می باشد اما درد قسمت خارجی آرنج می تواند علل دیگر هم داشته باشد مثلا درد های ارجاعی از گردن یا شانه گاه می توانند با درد در برجستگی خارجی آرنج مشخص شوند.
گیر افتادن عصب رادیال در قسمت خارجی آرنج می تواند یکی از علل مهم درد در این ناحیه باشد.
راه های تشخیص علل درد برجستگی خارجی آرنج
مهمترین راه جهت تشخیص افتراقی علل این درد قسمت خارجی آرنج معاینه می باشد زیرا درد تورم و حساسیت موضعی در قسمت خارجی آرنج هنگام معاینه معمولا نشانگر آرنج تنیس بازان می باشد. ولیکن رادیو گرافی جهت رد علل دیگر مثلا شکستگی استخوان و ام آر آی و سونوگرافی خصوصا سونوگرافی رنگی می تواند کمک کننده باشند ولیکن موارد فوق معمولا هزینه بالا دارند و در مواردی که با معاینه علت مشخص نشود توصیه می گردد.
تست سوزنی عصب و عضله نیز در مورادیکه مشکوک به گیر افتادن عصب در محل آرنج می باشیم کمک کننده است.
درمان التهاب و درد برجستگی خارجی آرنج
استراحت دادن به مفصل خصوصا در مراحل اولیه همراه با آرنج بند بسیار کمک کننده است البته تجویز داروهای ضد التهاب خوراکی و استفاده از پماد و ژل های ضد التهاب هم کمک شایانی می نماید.
تزریق موضعی کورتن دقیقا در محل برجستگی خارجی آرنج می تواند در ۹۰% موارد منجر به تسکین سریع درد شود گرچه گاهی به طور موقت ممکن است در ابتدا کمی درد افزایش یابد اما کاملا گذراست. البته بعد از تزریق کورتن حتما بایستی به بیمار توصیه شود که مدتی از انجام فعالیت و کار های تکراری و فشار روی مفصل آرنج پرهیز نماید زیرا در غیر این صورت درد مجددا شروع می گردد.
تزریق اطراف تاندون با آمپول های هیالگان همانطور که در مورد آرتروز زانو استفاده می شد می تواند نتایج خوب و ارزشمندی به همراه داشته باشد. کلا ۸۰% موارد درد و التهاب برجستگی خارجی آرنج در عرض یک سال بهبودی خواهند داشت و جراحی فقط در ۱۰% موارد که مقاوم به درمان های ذکر شده بالا بود توصیه می گردد و البته آن هم اگر ۱۲ ماه از درمان گذشته باشد و بیمار پاسخ نداده باشد.
علت درد در قسمت داخلی آرنج چه می باشد ؟
درد برجستگی داخلی آرنج که اصطلاحا آرنج گلف بازان نامیده می شود به علت التهاب و تورم محل چسبیدن تاندون دست به برجستگی داخلی آرنج ایجاد می شود و بیشتر در کارگران که مجبور به انجام کار های دستی سنگین یا خانم های خانه دار دیده می شود. تشخیص بر اساس معاینه فیزیکی که شامل درد در و حساسیت موضعی در محل برجستگی داخل آرنج می باشد و در مواردیکه تشخیص توسط معاینه فیزیکی امکان پذیر نباشد رادیوگرافی و سونوگرافی و ام آر آی کمک کننده می باشد.
درمان آرنج گلف بازان یا درد قسمت داخلی آرنج
استراحت استفاده از داروهای ضد التهاب و تزریق موضعی کورتن می باشد.